Casting Kurs

I forkant av filminnspillingene hos RØST foregår det en casting prosess for å finne de riktige skuespillerne til filmene. Som forberedelse ble fire ivrige filmskapere sendt på et kurs i casting hos Alicia Eidesund. Hun forteller at casting er en interessant og kreativ prosess, som gjør at man må ta et dypdykk i manus, etablere et godt forhold til regi og produsent - og ikke minst andre mennesker.

-       De som kommer og byr på seg selv foran kamera, har jeg stor respekt for [...] for uten dem hadde det ofte ikke blitt film, om de har en hovedrolle, birolle eller statist, forteller Alicia Eidesund 

Gruppen som skal stå for castingen til RØST-filmene, og som deltok på kurset, er Hedvig Kåsa, Sunniva Steinset, Petter Stokke og Daniel Heggelund. De unge filmskaperne ble invitert til et kurs som handlet om ulike metoder og fremgangsmåter man kan ta for seg når man holder en audition. Daniel Heggelund forteller at det ikke er en mal på hvordan man skal ta for seg en audition eller hva den skal inneholde. Det handler heller om erfaring og relevante metoder som funker slik at man får det beste ut av den som har stilt opp på audition. Dette måtte de fire på kurset ta med seg da de fikk i oppgave av Eidesund å selv gjennomføre en audition like etter.

-       Øvelsen var veldig innholdsrik ettersom vi fikk veiledning hele veien på hva vi som casting ansvarlige burde gjøre for å oppnå best mulig resultat og hva skuespillerne tenker på når de er i ilden, forteller Sunniva Steinset.

 Kursdeltakerne lærte ikke bare hvordan det er for de som prøver seg på en rolle på audition, men også hvordan de selv kunne gjennomføre castingen til RØST-filmene. Kursdeltakerne lærte blant annet å skape noen situasjoner der de som er på audition kan improvisere og spille på de samme følelsene som karakteren skal gå gjennom i filmen. Med veiledning fra Eidesund kunne kursdeltakerne sette opp sitt eget program for castingen de skulle gjennomføre til RØST-filmene.

 -       Hele denne opplevelsen er blitt ansett som gull verdt da vi nå er godt i gang med casting til våre egne prosjekter. Nå føler jeg meg mer sikker på hva jeg har i vente og hvordan jeg skal gjøre dette på den beste mulige måte, forteller Sunniva Steinset 

Kort tid etter kurset skulle de selv gjennomføre castingen til de to nye RØST-filmene. Hedvig Kåsa forteller at de kunne bruke teknikkene de lærte fra kurset under hele castingen. Gjennom god planlegging i forveien gikk alt som det skulle.

 -       For den første runden av audition til filmen vi skal produsere, søkte vi to kvinnelige skuespillere i alder 15-20 år. Våres casting program for å finne disse to sentrale rollene til filmen er tilpasset for at flere mennesker er tilstede samtidig. Vi valgte å gjøre det slik for det har en relevans til filmen vi utlyser roller for, forklarer Daniel Heggelund

Første audition dag var det omtrent 12 jenter som skulle prøve seg på en rolle. Da auditiondeltakerne ankom hadde de en kort runde med introduksjon i en stor sirkel etterfulgt med noen oppvarmingsleker, hvor alle måtte delta. Dette ble gjort slik at skuespillere skulle bli mer trygg på situasjonen. Etter lekene ble deltakerne delt opp i to grupper. Den ene gruppen gikk i gang med improvisasjons scenarioer som var planlagt på forhånd, hvor to og to spilte opp mot hverandre. Sammensetningen av skuespillere som spilte opp mot hverandre ble endret på hele tiden for å sjekke dynamikken mellom dem. Den andre gruppen gikk i gang med noen øvelser hvor de fikk sosialisere seg med hverandre for å lette på trykket som ofte oppstår under audition.

 -       Castingen gikk veldig bra og jeg tror faktisk ikke den kunne blitt noe bedre. Vi fikk jentene til å kjenne hverandre og ikke bare oss, forteller Hedvig Kåsa

 Til tross for svært vellykket første runde av audition er også RØST, som resten av samfunnet, berørt av tiltakene som er gjort for å begrense koronavirus smitte. Produksjonen er derfor utsatt på ubestemt tid. Likevel stopper ikke dette gruppen fra å caste de resterende rollene, som nå vil foregå digitalt.

-       Vi håper jo at dette skal gå over veldig fort og folk holder seg inne i noen uker sånn at det bremser med smitten. Det vil jo bety at ikke bare røst kan fortsette men tusenvis av arbeidsplasser vil fortsette som normalt igjen, forteller Petter Stokke

 

Skrevet av Penelope Alida Aa. Larsen

89927745_500267430879919_6668160460476383232_n.png

Alicia Marchong Eidesund

Frilans filmarbeider med bred erfaring innen flere sjangre. Hun jobber med fiksjonsfilm på store og små, fra lokale til internasjonale produksjoner. Jobber også kommersielt. Alicia Eidesund har også erfaring fra ulike fagfunksjoner, hovedsakelig casting, regi, manus, koordinering og som crowd AD. Hun startet foran kamera, men jobber nå for seg selv.